Hier ben ik weer!
Een grote sorry dat het zo lang geduurd heeft. Ik had een probleempje met mijn blog (eigen schuld hoor, had aan de instellingen zitten prutsen)
Maar dat foutje bleek nog niet zo rap op te lossen zijn... :)
In mijn
vorige blogpost had ik al een tipje van de sluier opgelicht. Ik wil het met jullie graag hebben over zelfgemaakte cosmetica!
Sinds ik begonnen ben met mijn zelfgemaakte shampoo, kriebelt het wel om andere dingen ook zelf te maken. Want het is niet alleen duurzamer; ik heb het gevoel dat het ook echt wel beter is!
Maar, hoe begin je daar aan?
Ik surfte wat rond, en botste op de interessante blog van
Zoë.
Dit is echt een heel interessante en toffe blog! Naast postjes over natuurlijke cosmetica en hun ingrediënten, staan er op deze site ook heel wat DIY's. (Voor degenen die deze afkorting ook niet onmiddellijk herkennen, DIY betekent "
Do it yourself".)
Het leuke aan de blog is dat Zoë uitlegt wat de ingrediënten precies doen of waarom ze juist die ingrediënten gebruikt. Zo ben ik uiteindelijk zelf een beetje beginnen experimenteren, en staan er in mijn badkamerkastje nu slechts 2 producten uit de winkel meer! :)
In deze blog ga ik jullie wat vertellen over mijn eerste project, aangezien ik dit nu al een maand aan het gebruiken ben: een gezichtsreiniger!
Er bestaan vele manier om je gezicht op te frissen voor je in je bed kruipt, en hierbij zijn er ook heel wat natuurlijke manieren. Na wat opzoekwerk besloot ik te gaan voor de
'Oil cleansing method'
Deze methode is, zoals de naam zegt, een manier om je huid te reinigen met een olie!
Olie? Ja inderdaad!
Hoe werkt het?
Je weet hoe je huid - zowel droge als vette huid - olie produceert? En, daarbij komt nog de chemie-wet 'like dissolves like'. (lekker nerdie haha) Dus, eigenlijk is het helemaal niet onlogisch om je huid met olie te reinigen?! Wat je doet bij deze methode is de vuile olie van je gezicht wegvegen en vervangen door schone voedende olie...
Ook zijn er bij de
oil cleansing method geen agressieve chemicaliën betrokken; er zit niets in dat je huid kan irriteren of zijn gezonde laagje helemaal wegvegen. En dat is goed, want als je de talg van je gezicht gaat wassen met agressieve producten krijg je enkel verstopte poriën, mee-eters, en al dat soort dingen die je juist niet wil hebben.
(Eigenlijk is dit een beetje dezelfde conclusie als met de
shampoo hé?)
Welke oliën moet je gebruiken?
Ongeacht van je huidtype, is er 1 olie die je zeker zal willen gebruiken:
Castor Olie.
Deze olie heeft een reinigende eigenschap, en is van nature uit antibacterieel.
Castor olie kan ook uitdrogend zijn, dus afhankelijk van je huidtype zal je meer of minder van deze olie in je mengsel gebruiken.
Castor olie kan je dan aanvullen met andere goede voedende oliën zoals jojoba-olie, amandelolie, druivenpitolie, avocado-olie, zonnebloempitolie,...
Hoe doe je het?
Wanneer je voor het eerst begint met deze methode, denk je best in verhoudingen van drie.
* vette huid: 70 % castor olie en 30% voedende olie
* gecombineerde of normale huid: 50 % castor en 50% voedende olie
* droge huid: 30 % castor en 70% voedende olie
Deze procenten zijn natuurlijk slechts een richtlijn. Maar je kan van hieruit vertrekken :)
Zelf heb ik gekozen voor de helft castor olie (uit de natuurwinkel) en de helft druivenpitolie (gewoon uit de supermarkt)
En ik wil niet overdrijven, maar ik ben SUPERENTHOUSIAST over deze methode. Het is goedkoop, gemakkelijk en ik merk echt het verschil!
Voor ik naar bed ga, giet ik gewoon wat van mijn mengseltje in mijn handpalm, en spreid het over mijn gezicht. Ik wrijf het wat in, en nadien was ik mijn gezicht af met een doekje met warm water.
Enkele positieve en negatieve bedenkingen
+
* Met 1 product heb je je gehele gezichtsverzorging. Het is niet nodig om je gezicht vooraf te reinigen, en achteraf heb je ook geen creme ofzo meer nodig. Het oliemengsel doet alles.
* Je hebt niet veel nodig. Op de foto hierboven kan je het flesje zien dat ik al een maand elke avond gebruik. :)
* Voor degenen die make-up dragen, ook dat wordt meegenomen door de olie.
-
* Het enige wat minder is aan deze methode, is dat ik nu wat meer was te doen heb, omdat mijn handdoekjes (vol met olie) sneller vuil worden...
Ziezo, dit eerste project is alvast geslaagd! Nu nog overschakelen op zelfgemaakte deodorant, eventueel zelfgemaakte tandpasta en ik kan alweer iets afstrepen van mijn lijstje.