Grondstoffen
Onze mooie aarde voorziet ons van een grote schat aan natuurlijke rijkdommen. Deze stoffen zijn onmisbaar geworden in onze maatschappij.Het meest bekende voorbeeld zijn energiebronnen zoals steenkool en olie... Het feit dat de voorraad aan deze fossiele brandstoffen eindig is, is alom bekend, en men is dan ook volop op zoek naar hernieuwbare alternatieven.
Maar, naast energiebronnen bevat de aardkorst ook andere grondstoffen die essentieel zijn voor onze dagdagelijkse bezigheden. Waardevolle metalen zoals zilver, koper, lithium of palladium zitten in onze laptops en tal van andere elektronica. Eén gsm bijvoorbeeld, bevat meer dan 30 verschillende metalen! Helaas is de beschikbare voorraad van deze zeldzame metalen eindig, en wordt ze verder uitgeput door onze steeds toenemende vraag naar elektronica.
E-Waste (Via Greenpeace) |
Recycleren
Indien we later nog willen genieten van de technologie die we momenteel als vanzelfsprekend beschouwen: een lcd-scherm, ledlampjes, maar ook een ipad of een gsm, zullen we bijgevolg duurzamer moeten beginnen omspringen met deze grondstoffen.Dat doen we in de eerste plaats door ons verbruik van elektronica te verminderen. (Consuminderen is zoals altijd de 1e stap) Als je echter toch een kapotte gsm of dergelijke hebt, is het van belang te zorgen dat de zeldzame grondstoffen die erin zitten gerecycleerd kunnen worden.
Een van de grootste moeilijkheden in
het recyclageproces van oude elektronica is immers het verzamelen ervan. Iedereen
heeft thuis wel ergens een oude gsm rondslingeren of een kapotte computer op zolder
staan. Deze onderdelen kunnen misschien een nieuw leven leiden in nieuwe technologie?
Een van de zaken die je kan recycleren, zijn gsm's.
Momenteel worden wereldwijd echter
slechts 1-2% van alle gsm's gerecycleerd.
Nochtans is het niet veel werk om je gsm op een goede manier te deponeren. Er zijn tal van manieren om dit te doen. Eén van deze, is onderstaand initiatief. Hiermee steun je ook nog eens de organisatie 'Artsen Zonder Vakantie'.
Brainscape is een organisatie die je oude gsm recycleert. Op deze site kan je heel gemakkelijk de procedure doorlopen. Je moet eerst enkele gegevens invullen, zoals het merk van je gsm. Wat leuk is, is dat de site aan de hand van de soort gsm die je opstuurt, het bedrag berekent. Toen mijn papa eens een oude Nokia Music aan mij gaf om te recycleren, gaf de website 45 euro aan! Ongelofelijk toch?! Dat was wel de topper, andere gsm's waren meestal ongeveer 5-10 euro waard. Nadat je je gegevens hebt ingevuld, stuurt Brainscape je een envelop op. Je steekt je oude gsm hierin en en stuurt de envelop terug op met de post. Zelf een postzegel is niet nodig.
Brainscape zorgt voor de milieuvriendelijke recycling, en een deel van de opbrengst gaat naar Artsen Zonder Vakantie!
Zo belandt je oude gsm bij Umicore, in plaats van op afvalhopen in het Zuiden.
Trouwens, Umicore is een Belgisch bedrijf en ook koploper op vlak van recyclage van e-waste. Het bedrijf is zelfs opgenomen in de top tien van de Global 100 Most Sustainable Companies!
Trouwens, Umicore is een Belgisch bedrijf en ook koploper op vlak van recyclage van e-waste. Het bedrijf is zelfs opgenomen in de top tien van de Global 100 Most Sustainable Companies!
Via Brainscape |
Deze actie geldt natuurlijk enkel voor gsm's. Ook andere elektronica die niet meer werkt kan je recycleren. Na wat opzoekingswerk heb ik gevonden dat er in België de terugnameplicht geldt.
Tijd om eens je zolder op te ruimen?