Brandnetels

Brandnetel. Vele mensen denken bij het horen van dit woord aan de jeuk die deze plant geeft.
Maar toch is er veel meer te weten te komen over de brandnetel!

Via http://whisperingearth.co.uk


Brandnetel is namelijk rijk aan geneeskrachtige stoffen, en kan je hele metabolisme beïnvloeden. De bladeren van de brandnetel zitten vol mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium. Ook vitamine A en C kan je in de plant terugvinden.

Er is weinig onderzoek terug te vinden over de brandnetel de afgelopen jaren, maar we kunnen alvast veel leren uit de oudere gebruiken van brandnetel. Want vele mensen uit de geschiedenis kenden de voordelen van deze ondertussen in onbruik geraakte plant.
Al in het oude Egypte gebruikte men deze plant voor de behandeling van artritis, en de Grieken kenden de brandnetel als diureticum (een middel dat de uitscheiding van water door de nieren bevordert).

Brandnetel is ook een perfect ingrediënt voor de vegetariërs onder ons - of semivegetariërs zoals ik.
In het voorjaar bestaat tot 25 % van het drooggewicht van de brandnetel uit proteïnen! Dat is een stuk meer dan vlees.

Vroeger werden boter, vis en vlees verpakt in brandnetelbladeren. Dit om ze langer fris te houden. Brandnetel bezit dus ook bacterieremmende eigenschappen.
Een studie van de universiteit van Berkeley, California, gaat zelf nog verder: de brandnetel bezit volgens dit onderzoek sterk ontstekingsremmende eigenschappen en denkt dat deze waarschijnlijk effectiever zijn dan traditionele ontstekingsremmers.

Volgens mij past de brandnetel met al deze eigenschappen (en nog veel meer) dan wel echt in het rijtje van de 'superfoods'. Deze foods zijn heel erg in de mode, maar daardoor ook vaak erg duur en daarbij belastend voor het milieu aangezien ze uit verre streken komen. Nou brandnete kan je gratis vinden in je tuin of in het park, en bevat minstens evenveel goede stoffen!


Meer weetjes over de brandnetel - overgenomen van ziezozon


  • De stugge vezels van brandnetels worden ook gebruikt om te weven. Neteldoek zou duurzamer zijn dan andere soorten linnen. Grote modehuizen gebruiken brandnetel opnieuw bij het (laten) vervaardigen van hun stoffen.
  • De Romeinen gebruikten brandnetels als afrodisiacum.
  • Vroeger was brandnetel een geliefde groente.
  • Alfred Vogel, de bekende Zwitserse kruidengeneeskundige, gebruikte brandnetel tegen voorjaarsmoeheid, bloedarmoede en huiduitslag.
  • Brandnetel werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als voedsel toen er te weinig eten voorradig was.
  • Thee van brandnetels versterkt haar, vermindert haaruitval en verzorgt de droge hoofdhuid.
  • De cellulose van brandnetels levert een sterke papiersoort op.
  • Gedroogde brandnetels zijn ook voedzaam hooi voor dieren. Paarden, koeien en geiten zijn er dol op.
  • Door zijn versterkende en zuiverende werking past het kruid in salades, soepen en groentegerechten. Je kunt brandnetel verder klaarmaken als spinazie, zelfs de smaak komt overeen.
  • Brandnetels zijn geliefde trekpleisters voor vlinders.
  • Brandnetels geven een groengele verfstof die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld kleding te verven.
  • De bladeren van brandnetels bevorderen de leg van kippen.
  • Vroeger smeerde men de huid met verse brandnetels in ter behandeling van reumatische aandoeningen. Tegenwoordig doet men dit de patiënt niet meer aan, vanwege de brandende, prikkelende reactie van de huid.
  • Brandnetels werden vroeger zelfs gebruikt om frigide vrouwen te ‘behandelen' door met brandnetels op de vagina te slaan. Of dit een prima en doeltreffende therapie is, laten we even in het midden. 
  • In de buurt van brandnetels groeit meestal zuring, weegbree, en hondsdraf, waarvan het sap helpt om het branderig gevoel dat brandnetels veroorzaken te verzachten. Je hoeft die dus maar te zoeken en plukken om de 'brand' te 'blussen.


Recepten

Eerst en vooral wou ik even duidelijk maken: pluk brandnetels met handschoenen aan. Het lijkt logisch maar ik wou het toch vermelden, anders zou ik misschien wel enkele mensen pijnlijke vingers kunnen aandoen.
En nu denk je natuurlijk, maar dat gaat toch ook prikken als ik die probeer op te eten? Inderdaad, je moet de bladeren even in kokend water leggen. Na het koken prikken ze niet meer, en kan je de smaak van brandnetel vergelijken met een mengeling van spinazie en komkommer.
Let wel op: neem alleen de jonge voorjaarsplanten. Als je ook later in het jaar brandnetel wil eten, dan oogst je best enkel de jonge toppen, want oude bladeren bevatten te veel nitriet.
Een kleine zoektocht op het internet levert al heel wat recepten op. 
Zelf ben ik begonnen met de meest eenvoudige: brandnetelsoep. Brandnetel, wat ajuin, een aardappel, en wat melk.

Smakelijk!