Chemie in ons voedsel

Zoals je op deze blog al kan lezen, probeer ik mijn best te doen om minder afval te produceren. Dat lukt niet altijd even goed, maar stap voor stap gaan we vooruit. Vandaag heb ik mij verdiept in een onderwerp om mensen nog meer te motiveren om af te stappen van al dat verpakkingsmateriaal: namelijk de invloed van deze zaken op je gezondheid!
"Huh? Dat heeft toch geen enkele invloed?" hoor ik jullie denken. Hieronder kan je lezen waarom wel!

Al het verwerkt voedsel dat we consumeren, is namelijk verpakt. Een pakske hier, een pakske daar. Probeer eens een week de verpakkingen van je maaltijden opzij te zetten, op het einde van de week ga je je afvragen of je niet meer afval hebt gemaakt dan dat je voedsel hebt opgegeten! Het is echt ongelofelijk hoe rap zich dit opstapelt.

Daarbij zijn we zo gewoon aan het feit om voedsel uit een "onnatuurlijk iets" te halen en direct in onze mond te steken, dat we nooit stilstaan bij het feit of die stoffen van de verpakking niet in ons voedsel terechtkomen. De lijst van chemische stoffen die gebruikt worden om ons voedsel mee te verpakken is indrukwekkend: ftalaten in plastics, benzofenonen in inkt en plastic coatings, BPA in plastics en in blikken,...

Deze stoffen worden erg veel gebruikt en zitten in allerlei soorten verpakkingen. Het gebruik van enkele worden wel gecontroleerd en beperkt door de Europese Unie, maar dit geldt niet voor allemaal en daarbij worden vele zaken ook geproduceerd in landen waar deze regels niet gelden. Recent onderzoek wees uit dat stoffen uit verpakkingen ons voedsel binnendringen. Afhankelijk van de soort verpakking, de zuurtegraad van het voedsel, de tijd dat het voedsel in de verpakking zit en de omgevingstemperatuur, treedt migratie van chemische deeltjes op.

Via GoldenRecordrevisited


Ftalaten en kindjes krijgen

Een quick search voor ftalaten op Pubmed (dat is een zoekmachine voor medische artikelen) toont dat deze stof gebruikt wordt als weekmaker in PVC en folie. Zoals bijvoorbeeld in je margarinevlootje. In de eerste onderzoeken die ik lees wordt een link gelegd tussen deze stof en afgenomen vruchtbaarheid, aangezien ftalaten zich opstapelen in de vruchtbaarheidsorganen. Ook zwaarlijvigheid en afgenomen vermannelijking bij pasgeboren jongens worden aan ftalaten gelinkt. De onderzoeken zijn soms tegenstrijdig, en er is nog geen grote hoeveelheid aan significant bewijs, maar goed voor je lichaam kan het toch niet zijn zou ik zeggen.

Ook over andere verpakkingsstoffen maken onderzoekers zich zorgen. Een stof die de laatste tijd vaak in de media komt is Bisphenol A of BPA. Deze stof wordt onder andere gelinkt aan prostaat- en borstkankers. Ondertussen is BPA verboden in verpakkingen voor kinderen jonger dan 1 jaar in de EU, de VS en Canada. Frankrijk maakte dit jaar een zinnigere beslissing en verbood BPA in àlle verpakkingen die in contact komen met voedsel.


Leven met minder afval

Je hebt er dus alle belang bij om deze voorverpakte voedingswaren te mijden.
* Ten eerste omdat voorverpakt voedsel toch meestal ongezonder is dan vers voedsel, maar dat weten we al natuurlijk.
* Daarnaast heb je bij het verpakt voedsel ook nog kans dat je tegelijkertijd wat chemische stoffen binnenkrijgt die je lichaam aantasten. Jummie!
* En ook de aarde heeft er baat bij als mensen leren om minder afval te produceren.
Lees hier meer over vervuiling van plastic.

Maar waarop moet je nu het meest letten?

Maar hoe hard ik ook probeer om zo weinig mogelijk afval te verzamelen, soms lukt het toch niet. Je bent afhankelijk van de inkopen van andere mensen, of je durft het niet zeggen omdat je in een onbekende winkel staat.
Hieronder alvast een snelcursus om deze te vermijden.

Eerst en vooral, probeer zo weinig mogelijk afval te verzamelen:
* Koop zoveel mogelijk vers voedsel. Logisch.
* Koop droge voedingswaren in grote verpakkingen. Liefst papieren verpakkingen. Als je geluk hebt woon je in Antwerpen of Gent en dan kan je terecht in de verpakkingsvrije winkel!
* Maak je eigen schoonmaak- en verzorgingsproducten. Hierover kan je zeker terecht op mijn blog. :)

Als je dan toch een verpakking moet kopen, let op met bepaalde soorten verpakkingen! 
Hiervoor heb ik mijn research moeten doen, maar er is hier veel interessants over te vinden:
Plastics bijvoorbeeld, worden ingedeeld in groepen. Misschien heb je deze tekens wel al eens zien staan:
Code 1 is voor eenmalig gebruik. Dit zijn water en frisdrankflesjes, de alomgekende PETflessen. Ik ben sowieso geen fan van deze soort flessen omdat je ze eigenlijk niet nodig hebt (water uit de kraan is even goed!!).

Code 3, 6 en 7 moet je vermijden!
In de 3-categorie vallen de plastics waarvan je al kunt ruiken dat ze niet gezond zijn, zoals zwembandjes en opblaasbare bootjes.
Waar je echt moet mee opletten is categorie 6: dat zijn de foambakjes waar je vlees op kunt vinden in de supermarkt. Ook plastic bekertjes zijn code 6. Wist je dat bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en benzeen. Dus als je elke dag warme thee of koffie drinkt uit zo’n bekertje dan ben je niet goed bezig. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu, 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.
Neem gewoon een mok mee naar je werk, het scheelt ook veel afval!

Code 2,4 en 5 zijn veilig. 

* Let ook op bij kartonnen pakjes die zo een glanzende 'aluminium-achtige binnenlaag' hebben. Zoals bij geconcentreerde tomaten en fruitsapbrikken. Je kan deze producten ook in glazen flesjes vinden.

Ikzelf vind dit allemaal zeer interessant, als je bedenkt hoeveel mensen ziek vallen of problemen hebben met vruchtbaarheid, waarschijnlijk ten dele veroorzaakt door onze industriële maatschappij met al zijn verpakte voedingsmiddelen!

Alleen is het soms wat veel werk om alle mogelijke verpakkingen te bekijken,...  Dit probleem met de schadelijke verpakkingen is dus vooral een motivatie om zo weinig mogelijk verpakte zaken aan te schaffen!! Wat denken jullie? 



* EXTRA
De laatste tijd is dit onderwerp ook erg in de media gekomen, Panorama heeft een documentaire gemaakt, en Prof Petra De Sutter (een interessante dame) heeft hier ook een mening over in De Standaard. 
Ook MO heeft een interessant artikel.