Gent Fietsstad!

De Fietsersbond in actie

Deze morgen ben ik even gepasseerd langs de actie van de Fietsersbond aan het Bijlokehof. 

Als ik buiten Gent moet zijn met de auto rijd ik vaak langs dit punt. Maar met de fiets rijd ik meestal om, langs de Bijlokekaai, omdat ik de bijlokehof te gevaarlijk vind. Dat zou niet mogen. Het is belangrijk om de mensen die de fiets nemen aan te moedigen. En daarbij is het veel veiliger om als fietser je eigen deel van de rijbaan te hebben. "Gent Fietsstad" moet zijn naam eer aan doen. Hopelijk heeft de actie het Gentse bestuur bereikt en wordt hier snel werk van gemaakt!

Artikel uit De Standaard 


GENT - Aan het Bijlokehof in Gent hebben leden van het Gents Milieufront en de 
Fietsersbond maandag zelf een fietssuggestiestrook geschilderd. Het Bijlokehof is een drukke fietsas tussen de Coupure Links, de binnenring en het station Gent-Sint-Pieters. Met de actie willen ze tien ‘missing links' onder de aandacht brengen. Volgens hen kan het comfort en de veiligheid van de fietser verhoogd worden met enkele kleine ingrepen.

Het Gents Milieufront (GMF) en de Fietsersbond zeggen ‘al jaren vast te stellen dat erop belangrijke fietsassen in Gent fietsinfrastructuur ontbreekt'. Steven Geirnaert van het GMF verduidelijkt: ‘Soms gaat het om punten die enkel via grote infrastructuurwerken kunnen worden aangepakt, maar vaak kan er met een simpele pot verf ook al veel gebeuren'.

‘Het gaat dus niet om ingrijpende werken die veel studie vergen of erg veel kosten. Wel moeten er duidelijke keuzes worden gemaakt, ten voordele van het fietsverkeer. Dit betekent dat er op sommige plaatsen een rijstrook voor het autoverkeer zal moeten verdwijnen, of dat de rijbaan moet versmallen.'


De twee actiegroepen selecteerden tien missing links: het Bijlokehof, de Europabrug, Brugsesteenweg, Overzet, Hector van Wittenberghestraat, Stropkaai, Rodelijvekensstraat, Voordestraat, Stropbrug en Burggravenlaan. Volgens de actievoerders moet er op elke hoofdweg minstens een geschilderd fietspad zijn. ‘Fietsopstelstroken aan kruispunten zorgen ervoor dat fietsers kunnen vertrekken voor het autoverkeer. Zo zijn ze beter zichtbaar, en moeten ze niet tussen de uitlaatgassen wachten.'


Fragment van AVS

http://www.youtube.com/watch?v=kWwOS0TJ6Xg