De klimaatverandering!

De klimaatverandering... nu?!

Het is al bijna april, en nog steeds schommelen de temperaturen net boven het vriespunt.
Goh, dit zijn toch te extreme weersomstandigheden voor ons Belgiëlandje?!
Ik denk dat nu écht niemand meer kan ontkennen dat ons klimaat wel degelijk aan het veranderen is. Het is niet enkel wetenschappelijk bewezen, het is nu ook vaker en vaker merkbaar in onze eigen omgeving. En het ergste vind ik dat er hier in de media nauwelijks over gesproken wordt. Dit is het ideale moment om het debat aan te zwengelen, want men wordt er nu rechtstreeks mee geconfronteerd.
Daarom vandaag deze quote van een oude Griek:

Via Quotes

"Een maatschappij groeit pas echt als oudere mensen de bomen planten waarvan ze weten dat ze nooit in hun schaduw zullen zitten."
De invloedrijke mensen in onze samenleving moeten het klimaat-topic dringend een hogere plaats geven in hun agenda! Maar momenteel planten ze nog niet echt veel bomen voor ons die na hen komen...

Generatie "niks aan de hand"

De generatie die nu aan de macht is moet haar verantwoordelijkheid opnemen. 
Men moet stoppen met gewoon verder te doen in haar elan en pretenderen dat er niets aan de hand is. Men moet stoppen met de uitdagingen door te schuiven naar de volgende generatie. 
Het is een grote uitdaging, misschien wel de grootste die de mensen ooit moeten doen hebben. Maar onze wereld is zo mooi, we moeten ervoor gaan!
Via De toekomst begint nu!

Barack Obama bijvoorbeeld. Ik zie in hem een goede leider, maar zelfs Hurricane Sandy kon hem niet wakker schudden. Er staan goede zaken op zijn agenda: het wapengeweld in de VS, het homohuwelijk, de immigratie. Maar tot nu toe heeft hij het niet vaak over "Global Warming" gehad. Hij zou beter wat meer luisteren naar zijn vriend Al Gore ;-)
Ook in België houdt de verandering van ons klimaat niet iedereen bezig.
Hieronder een ironisch krantenartikel van TVOlenHet toont mooi aan hoe mensen kunnen redeneren.

Vervuiling en fileleed is uw schuld niet.
Geplaatst op 22 maart 2013 door Gerard De Rover
Voor wie graag elke verplaatste meter met de wagen aflegt, is er nu goed nieuws: de opwarming van de aarde, het fileleed en de verzuring van het leven in de stad is niet uw schuld, maar wel die van alle andere autogebruikers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).
De onderzoekers richtten zich op Jordi Claeys uit Schoten. Hij diende als typevoorbeeld van de Vlaamse autogebruiker. Jordi heeft een stevige dieselwagen, en zou daarmee zelfs zijn overbuur bezoeken. Nochtans voelt hij zich daarover niet schuldig, want “niet hij, maar de andere autogebruikers zijn schuldig aan de files, de opwarming van de aarde en het verpesten van de sfeer in de stad.”
Uit het onderzoek blijkt nu dat Jordi Claeys gelijk heeft. ‘Jordi is een enorme natuurvriend, want hij rijdt zo goed als elke dag met zijn terreinwagen door het bos en hij leest veel over groene wagens’, aldus hoofdonderzoeker Rinus Maes. ‘We stelden bovendien vast dat Jordi de files op de Antwerpse Ring onmogelijk veroorzaakt kan hebben, want de files staan er meestal al wanneer hij er met zijn wagen aankomt.’
De onderzoekers besluiten daarom dat alle andere chauffeurs inderdaad verantwoordelijk zijn. Daarom mag Jordi Claeys met zijn SUV door de stad blijven rijden. ‘Het gaat om een casestudy, maar we kunnen de resultaten ervan gerust doortrekken naar alle Vlaamse autogebruikers’, aldus Hilde Crevits. ‘Zij zijn dus nergens voor verantwoordelijk, wel alle andere chauffeurs. Het is daarom niet nodig om als Vlaamse Regering het individuele autogebruik te ontmoedigen, zolang alle andere chauffeurs maar minder autorijden.’
Via Quotes

Maar wat kunnen we doen?!

Het is duidelijk dat het debat over de klimaatverandering voorbij is. Niet alleen de wetenschap zegt het, het is ook zichtbaar in onze omgeving: ons klimaat is aan het veranderen!
Maar er zal enkel een oplossing komen als mensen zich hiervan bewust worden, als mensen betrokken worden en het kader voor de politieke discussie gaan bepalen! 

Kijk naar Alexia Leysen bijvoorbeeld, die als 21-jarige haar project van Dagen Zonder Vlees opstartte. Dit jaar namen hieraan 15.000 (!) mensen deel. Hieronder waren ook veel bekende mensen EN politiekers. Het thema is ook talloze keren in de media verschenen, écht iedereen had het erover. 
Ik ben er zeker van dat vele mensen door deze actie nu vaker vegetarisch gaan eten. Hopelijk heeft de actie bij de leidinghebbenden van dit land ook een belletje doen rinkelen, en gaan zij deze politiek verderzetten. De globalisering opent vele mogelijkheden, en informatie gaat in enkele seconden de hele wereld rond. We moeten hier gebruik van maken. 

Wat vinden jullie?

PS: Hier nog een voorbeeld van een goed initiatief dat vandaag in de krant stond, een systeem om al de vervuiling uit onze zeeën te halen!
http://www.happynews.nl/2013/03/27/19-jarige-nederlandse-student-ontwerpt-systeem-dat-7-250-000-ton-plastic-uit-de-oceanen-kan-opruimen/