Dagen Zonder Vlees - hoe was het?

Dagen Zonder Vlees.

Zoals jullie in een eerder blogbericht kunnen lezen, heb ik meegedaan aan Dagen Zonder Vlees. Een zeer tof project, maar hoe heb ik het er nu vanaf gebracht? Hier de teller van op de website van DZV:
Via DZV

MADIWOEDOVRIJZATZON
FEB1314151617
18192021222324
25262728
MRT123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Ik woon nog thuis, en heb heel veel geluk met een mama heb die ervoor zorgt dat er elke avond een gezonde en lekkere maaltijd op tafel staat. Thuis koken we dus zo goed als altijd vegetarisch. Maar op restaurant durf ik wel eens voor vlees of vis kiezen. En ja, als ik bij iemand op bezoek ben eet ik natuurlijk gewoon wat de pot schaft.
In totaal heb ik 14 dagen van de 40 vlees/vis gegeten. Dat is niet zo weinig, al moet je er eigenlijk wel bijrekenen HOEVEEL vlees je dan op zo een 'rood-kruisje-dag' eet. Bij mij viel dat gewoonlijk mee.

Dezelfde hoeveelheid graan voor 24 vegetariërs versus 2 vleeseters... (Via DZV)

Wat heb ik geleerd van deze periode?

* Het is niet moeilijk om vegetarisch te koken
* 'Op een ander' is het wel moeilijker vol te houden. Als ik ergens blijf eten staat er zo goed als altijd vlees of vis op tafel.
* Eenmaal dat je er begint op te letten, merk je dat je toch vaker vlees eet dan je denkt. 
* Meer mensen dan ik dacht zijn bewust bezig met minder vlees of vis in de keuken. Het is een dankbaar gespreksonderwerp en ik heb al heel wat tips kunnen uitwisselen. 
* Langs de andere kant krijg je van sommige mensen toch een rare blik als je wil uitleggen waarom vlees zo belastend is.
* Ik ga na deze periode zeker nog verder mijn best om vegetarisch te koken.


Groentenlasagne


Via Jeroen Meus :)
Om het goede voorbeeld te tonen, hieronder een receptje dat echt IEDEREEN gaat smaken. Zelf een echte vleeseter heb ik kunnen overtuigen met dit recept: Lasagne met gegrilde groenten, van Jeroen Meus. 
Lasagne maken is altijd een tijdje werk. Reken toch op een klein uurtje. En dan moet de schotel ook nog 40min in de oven. Anderzijds is het niet veel werk om wat extra lasagne bij te maken, en dit kan gemakkelijk in de diepvries om te gebruiken op een wat drukkere dag.


Ingrediënten voor 4 personen

voor de tomatensaus

  • uien, 2 teentjes look, rode chilipeper
  • dl wijn
  • 900 g tomatenstukjes/tomatenpulp
  • 70 g geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier, een takje tijm, een scheutje olijfolie

voor de gegrilde groenten

  • 300 g verse spinazie
  • 250 g grote Parijse champignons
  • courgette, rode paprika's, aubergine
  • scheutje olijfolie

afwerking

  • 18 lasagnevellen
  • 400 g ricotta
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 1 bolletje mozzarella
  • peper

Bereiding (het filmpje vind je hier)

voor de tomatensaus

  • Pel de uien, snij ze middendoor en snij ze in stukjes. 
  • Verhit een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in.
  • Stoof de stukjes ui in de hete olie. Roer regelmatig even in de pot.
  • Pel tussendoor de teentjes look. Snij ze in stukjes en plet ze. Roer de look door de stukjes ui.
  • Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Snipper het pepertje in de allerkleinste stukjes en laat die rode puntjes meestoven met de uien. 
  • Na 5 minuten stoven, kunnen de tomaten en de kruiden erbij.
  • Schep de geconcentreerde tomatenpuree erbij en roer. Laat de puree kort meestoven, zodat de wrange smaak van de puree verdwijnt.
  • Schenk de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Enkele minuten later voeg je de  tomatenstukjes toe. 
  • Laat de saus een kwartier pruttelen op een zacht vuur.
 voor de gegrilde groenten
  • Schil de rode paprika’s. Verdeel de vruchten in kwarten.
  • Snij de courgette en de aubergine overlangs in repen. Veeg de paddenstoelen indien nodig schoon met een beetje papier en snij ze in brede schijfjes.
  • Leg de groenten op een schaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie. 
  • Grill de groenten in beurten. 
 afwerking
  • Spoel de blaadjes spinazie in ruim water. Verwijder de taaiste bladstelen en de middennerf van de bladeren (of gebruik jonge spinazie).
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C. 
  • Rasp de Parmezaanse kaas. Neem een mengkom en roer daarin de ricotta en de gemalen Parmezaanse kaas tot een stevig smeuïg mengsel. 
  • Kruid het kaasmengsel met flink wat peper van de molen.
  • Snij de bol mozzarella in dunne plakken en hou ze opzij.
  • Neem de diepe ovenschaal en schep een laagje tomatensaus op de bodem. 
  • Schik er een vel pasta bovenop. 
  • Strijk daarbovenop een laagje van het kaasmengsel. 
  • Leg een laag verse spinazieblaadjes op de kaas, en een deel van de gegrilde groenten. (een beetje puzzelen)
  • Vervolgens is het de beurt aan nog een laagje tomatensaus.
  • Herhaal de handelingen: lasagnevellen, kaasmengsel, spinazie, gegrilde groenten, peper en zout.
  • Bovenop het laatste laagje lasagnevellen komt een laagje kaasmengsel, eventueel nog een deel geroosterde groenten. Schenk er nog wat tomatensaus over.
  • Werk de ovenschotel af met brokjes verse mozzarella. 
  • In de oven gedurende 40-50min...
  • SMAKELIJK!