Een trein naar Warschau!!!

Voor een sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord klimaatakkoord

De klimaatsonderhandelingen vinden dit jaar plaats van 11 tot 22 november in Warschau, Polen. Doordat dit op Europese bodem is, organiseert de beweging Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid een treinrit om klimaat- en sociale bewegingen en andere geïnteresseerden te verenigen en naar de klimaatonderhandelingen van de VN in Warschau te brengen. Daar gaan ze manifesteren voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord. Een trein naar Warschau, dat klinkt wel super!





De klimaatconferentie

De klimaatconferenties worden georganiseerd door de VN, en vinden sinds 1995 al elk jaar plaats. De meest bekende is deze van Kyoto, in 1997, die heeft geleid tot het Kyoto-protocol, het verdrag over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Op maandag 11 november gaat in de Poolse hoofdstad Warschau de negentiende internationale klimaattop van start. Meer dan 190 landen zullen vertegenwoordigd zijn. Deze top, die zal duren tot 22 november, zou een belangrijke stap moeten zijn in de richting van een nieuw klimaatakkoord in Parijs in 2015.

De klimaattrein

De klimaattrein is een initiatief van Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, en heeft de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te verenigen voor de manifestatiemars in Warschau. Anderzijds is de trein ook een platform om onderweg debatten te creëren tussen de reizigers. Onder meer organisaties zoals JNM, Oxfam, COMAC, Geneeskunde voor het Volk, Intal en Solidair gaan mee op de treinrit.

De trein vertrekt op vrijdagnamiddag 15 november in Brussel. Ondertussen zullen er al meer dan 500 mensen meereizen. Onderweg zijn er vegetarische maaltijden beschikbaar, en zullen er debatten georganiseerd worden. Hopelijk zal dit de voedingsbodem zijn voor vele nieuwe ideeën en samenwerkingen. Op zaterdag 16 november gaat de hele groep dan massaal meestappen in de mars om druk uit te oefenen op de onderhandelaars. Op maandagochtend 18 november komt de trein al terug toe in België, zodat personen met wekelijkse verplichtingen ook mee kunnen reizen.

Dit lijkt mij een geweldig initiatief, en moest ik niet hier in het verre Spanje studeren, zou ik graag meegaan. Inschrijven kan nog altijd, meer info kan je vinden op de de website van de klimaattrein.

Klimaat, sociale rechtvaardigheid, economie

In theorie zou het beste verdrag er eentje zijn dat de klimaatveranderingen tegengaat, tegelijkertijd de sociale doelstellingen in het oog houdt en ook nog economisch rendabel is. In de praktijk is dit niet zomaar compatibel en moeten er afwegingen worden gemaakt.
Maar anderzijds geloof ik dat deze drie processen ook veel met elkaar te maken hebben, want de problemen in ons klimaat zullen zeker een effect beginnen hebben op onze economie bijvoorbeeld. Beter nu investeren in een groene economie nu, dan later de 10 dubbele prijs te moeten betalen om de brokken te lijmen… Daar is iedereen het mee eens. Maar, het probleem is natuurlijk dat de machtshebbenden van nu er in die periode niet meer gaan zijn en dat zij dus enkel oog hebben voor hun winst in de nabije toekomst.
Laten we hopen dat de balans van het verdrag deze keer overhelt naar de goede kant!

Bronnen
* De wereld morgen
COP19 (Conference Of Parties nummer 19)
* Facebook