Hoe kan ik Nepal steunen?


Jullie konden wel al raden wat mijn volgende blogpost ging worden. In de naweeën van de aardbeving in Nepal op 25 april ben ik nog met niets anders bezig geweest. Ik vind het echt verschrikkelijk om te bedenken hoe mensen (waaronder ook veel toeristen veronderstel ik) nu buiten moeten leven, schrik hebben voor komende aardbevingen, en niet weten of ze de komende dagen nog ergens water en eten gaan kunnen krijgen of kopen.
Ook in de media krijgt Nepal (momenteel nog) erg veel aandacht, en daar ben ik blij om.
Er zijn heel wat mensen die geïnteresseerd zijn in Nepal en die graag hun steentje bij zouden dragen aan de hulpverlening. Nu komt iedereen wel met dezelfde vraag: hoe helpen we het best?

Dat is een belangrijke vraag, want waar er geld is zijn er ook mensen die van dit geld profiteren. Nepal is ook een land met een erg corrupte regering, dus men moet oppassen.
Daarbij zijn er ook veel acties van mensen of groeperingen die wel willen helpen, maar die uiteindelijk vooral veel geld verspillen aan hun verplaatsing naar de hulpregio, en aan de organisatie van hun groep.

De kinderen van het weeshuis waar ik een zomer lang verbleven heb. Ze zijn ongedeerd, maar er is erg veel schade aan hun huis dus ze moeten voorlopig in het open veld kamperen





Hoe kan je helpen?


1. Praat erover

De aardbeving in Nepal is momenteel erg in het nieuws, en iedereen zit er erg mee in. Maar binnen een week zijn er alweer andere topics en andere bezigheden aan de orde, en zal Nepal stilletjesaan terug in de vergetelheid geraken. Dat is normaal natuurlijk, als je Nepal niet kent. MAAR als men blijft praten over Nepal en de gebeurtenissen daar, dan gaan mensen de voeling met het land blijven behouden.

2. Steun de professionele hulpverleners, en dan vooral degene die al ter plaatse zijn
Wat Nepal op dit ogenblik het meeste nodig heeft is geld. Zoek uit welke organisatie daar gelokaliseerd is en een goed netwerk heeft. Je kiest best voor een organisatie die daar al enkele jaren gestationeerd is, aangezien hun medewerkers weten wat er leeft onder de bevolking, wat ze het meest nodig hebben, hoe ze moeten communiceren, hoe ze hun goederen moeten vervoeren,...
Organisaties die pas op dit moment vertrekken, moeten hun infrastructuur nog opzetten, en hun connecties met de Nepalese instanties waarborgen. Dit zorgt allemaal voor veel tijdsverlies en geldverspilling.
Een voorbeeld van een lokale professionele organisatie is het Rode Kruis. Hun Nepalese tak is al jaren bezig met projecten in Nepal.


3. Organiseer een benefietactie

Heb je minder geld ter beschikking, maar weet je wel van aanpakken? Organiseer dan een evenement! Er zijn nu al heel vele mensen die rondgaan met koekjes voor Nepal, die hun reismakkers bellen en besluiten om samen iets te doen. Betrek ook Nepalezen die je kent. In Leuven is er een grote gemeenschap, maar in Gent wonen er ook meer als 200. Je kan eens aan de Nepalees van het Nepalese restaurant, van de kledingwinkel of bij jou op het werk hoe het is met zijn familie en of hij misschien wil samenwerken voor een benefiet?!

Dit is natuurlijk het ideale moment om wat reclame te maken voor mijn eigen benefietactie:


Het wordt een gezellige avond, met een heeeerlijke Nepalese maaltijd door onze Nepalese kok (van het Himalaya restaurant in Oudburg), en er zal daarnaast ook een mooie fotoveiling zijn! We veilen zelfs enkele foto's van de hand van Lieve Blancquaert.
Meer info kan je vinden op het facebookevenement.